Топ-тема
Нардеп Андрій Деркач оприлюднив ексклюзивні записи телефонних розмов з голосами, схожими на голоси п’ятого президента Петра Порошенка і ексвіцепрезидента Сполучених Штатів Джозефа Байдена, що свідчать про факти міжнародної корупції та держзради на найвищому державному рівні. Зміст плівок та наслідки оприлюднення цих розмов обговорювали з Миколою Катеринчуком (адвокат, кандидат юридичних наук), Андрієм Золотарьовим (політолог, керівник центру «Третій сектор»), Валентином Наливайченком (нардеп, «Батьківщина») та Русланом Бортником (політолог).
Друге: для мене завжди Демократична партія була взірцем тих демократичних принципів і ідеалів, за які ми боролися на двох революціях. Але я втратив віру в можливість Демократичної партії далі в світі демонструвати демократичні підходи після того, як адміністрація Обами дозволила анексувати Крим. Мене цікавили плівки розмова адміністрації Обами з тодішнім в.о. президента Турчиновим, чому і як тоді були впливи, що наші ЗСУ не стали на захист свої територіальної цілісності? Тобто хто утримав цю ситуацію? Тому після вже того кроку, а ми розуміємо, що ніколи б Росія не пішла на ці кроки, якщо б вона не погодила це питання з адміністрацією Обами. І вони це зробили, я впевнений.
Андрій Золотарьов: Это наглядный пример десуверинизации Украины. Это наглядный пример того, насколько в США мощный deepstate, глубинное государство. Байдены как раз и являются одними из представителей этого deepstate. Уже заканчивается президентская каденция Трампа, а клиентела Демократической партии в украинской политике благополучно не дала ходу этому расследованию. Ведь эти факты известны были давно. Вчерашняя информационная бомба сопоставима с пленками Мельниченко вот этим подозрением относительно того, как Байден управлял Украиной, она дала фактаж. Как бы там ни было, голос похож на Порошенко, но все мы прекрасно знаем, что это голос Порошенко.
Крім пристрастей навколо призначення генпрокурора, який влаштовував би колишнього віце-президента США Джо Байдена, на аудіо записах, які напередодні оприлюднив народний депутат Андрій Деркач, чутно і про український парламент. А саме про фактичний розпад коаліції. На записах голос, схожий на голос Петра Порошенка, просить американських демократів натиснути на фракцію «Самопомічь», аби та підтримала голосування, зокрема, за кадрові призначення в уряді. Обговорювати, які наслідки матиме оприлюднення цих розмов, «Доброго ранку, Країно!» буде з Валентином Наливайченком – народним депутатом, фракція «Батьківщина», та Русланом Бортником – політологом.
Валентин Наливайченко: Ми побачили і почули чергові і переконливі докази політичної корупції колишнього президента, його найближчого оточення. Більше того, ця політична корупція втягувала і міжнародних партнерів України в ту саму корупційну карусель. Чому я наполягаю, що це є корупція? Тому що насправді юридичне і правове визначення корупції, а тим більше топ-корупціонерів це і хабарництво, і зловживання службовим становищем або владою. Перебуваючи на посаді президента, зловживаючи владою для того, щоб протягувати потрібні рішення, щоб дурити громадян і залишатися при владі, щоб не виконувати Конституцію, коли справді не було коаліції. І тепер політичні заяви, що те сфабриковано, що нас втягують в якісь інші вибори. Почекайте, це було в нас в країні, це було в українському парламенті попереднього скликання. Конституційний суд України вже ж визнав за нового президента, що не було коаліції. Тобто правове рішення найвищої конституційної інстанції є, що не було коаліції, а що сталося між 2016 і 2019 роками? А сталося збагачення при владі, політична корупція та нехтування Конституцією колишнім президентом і його найближчим оточенням.
Руслан Бортник: Складно говорити про наслідки. Побачимо, як буде йти слідство. А питання верифікації будь-яких аудіозаписів це дуже складне питання. Хотілося б, звичайно, щоб ця ситуація була використана президентом України Зеленським для того, щоб зменшити все ж таки вплив зовнішніх гравців передусім на нашу економіку, на наш уряд, на нашу правоохоронну сферу. В якійсь мірі ситуація дає шанс владі відмовитися чи переглянути ці моделі зовнішнього тиску, зовнішнього впливу, які були відбудовані під час Петра Порошенка. Звичайно, на мою думку, в цій справі є підстави для порушення кримінальних проваджень широкого спектру питань, починаючи від державної зради і закінчуючи незаконним втручанням в діяльність державного чиновника. Але це все скаже слідство. Побачимо, чи воно буде взагалі.
Валентин
Наливайченко: Слідство
має бути. Має бути порушено кримінальне
провадження. І ви праві в тому, що за
декількома статтями КПК України. Я
згадував вже про топ-корупцію, тобто
зловживання становищем та владою
найвищих посадовців, минулого президента
і його оточення. Це раз. Друге – вони ж
використовували міжнародних партнерів,
в тому числі прикривалися МВФ для того,
щоб розкрадати наше з вами майно. Красти
гроші у наших громадян. Тарифи для
громадян України хто підняв? Ці ж плівки
раз і назавжди спростували ідею, що
нібито постійно в усьому винен МВФ. Та
у всьому винна корумпована влада, яка
не здатна захищати громадян. Це видно
на цих плівках. І в тому числі коли
говорить колишній президент Порошенко,
що він підняв на 100%, а очікував МВФ на
75% підняття тарифів для громадян України.
Тобто громадяни України вже сплатили
за політичну корупцію. І це має розслідувати
і НАБУ, і Генпрокуратура. Сьогодні, до
речі, прес-конференція президента
Зеленського – рік його перебування. Я
думаю, що на конференції обов’язково
буде це питання. Я думаю, що позиція
президента Зеленського обов’язково
вплине і на генпрокурора, і на керівників
інших антикорупційних органів, оскільки
вони призначені вже новим президентом.
Треба проявити політичну волю. Але це