facebook.com
instagram.com
youtube.com

Топ-тема

22.05.2020 Як Байден тиснув на Порошенка? | Нові факти міжнародної корупції

Нардеп Андрій Деркач оприлюднив ексклюзивні записи телефонних розмов з голосами, схожими на голоси п’ятого президента Петра Порошенка і ексвіцепрезидента Сполучених Штатів Джозефа Байдена, що свідчать про факти міжнародної корупції та держзради на найвищому державному рівні. Зміст плівок та наслідки оприлюднення цих розмов обговорювали з Миколою Катеринчуком (адвокат, кандидат юридичних наук), Андрієм Золотарьовим (політолог, керівник центру «Третій сектор»), Валентином Наливайченком (нардеп, «Батьківщина») та Русланом Бортником (політолог).

Микола Катеринчук: Перше враження, що у нас був дуже слабкий президент, який поводив себе не як верховний головнокомандуючий чи, як його називав Байден, батько нації, а як торговець насінням на базарі. Тобто він все продавав, купляв. Ми ж чули, що він з такою навіть іронією, яку Байден розумів, каже: та ми підвищили комунальні тарифи не на 75%, а на 100%. І те, як він казав: у мене є свій прокурор, він такий гарний, але я змушений його прибрати, тому що вам це потрібно, я це зроблю. І як він це робив. Це було складно, як в один день міняли. Як йому все одно було, це Луценко чи ні, головне отримати цей мільярд. Як він просив «смотрящєго» за майбутнім генпрокурором у Байдена. Моє враження, що в цей момент – історичний момент президентства Порошенка ним керував Байден. Всіма його рішеннями керувала Демократична партія в особі Байдена. Тому що навіть в цьому короткому фрагменті ми почули наступне, що президент США пообіцяв допомогу Україні, але Байден сказав, що ви її не отримаєте, поки не виконаєте умови. Тобто він висловив свої умови. Це були умови від США чи це були особисті умови? Це треба розібратися – перше.

Друге: для мене завжди Демократична партія була взірцем тих демократичних принципів і ідеалів, за які ми боролися на двох революціях. Але я втратив віру в можливість Демократичної партії далі в світі демонструвати демократичні підходи після того, як адміністрація Обами дозволила анексувати Крим. Мене цікавили плівки розмова адміністрації Обами з тодішнім в.о. президента Турчиновим, чому і як тоді були впливи, що наші ЗСУ не стали на захист свої територіальної цілісності? Тобто хто утримав цю ситуацію? Тому після вже того кроку, а ми розуміємо, що ніколи б Росія не пішла на ці кроки, якщо б вона не погодила це питання з адміністрацією Обами. І вони це зробили, я впевнений.

Я переконаний, що історія завжди штовхає прогрес, в тому числі і розуміння того, якою ми маємо бути країною. Ми маємо бути країною з сильним президентом, з сильними інституціями. Тому що я дивлюсь сьогодні, наскільки управління політиків, які не орієнтовані на інтереси громадян України, інших держав сьогодні впливають на наше життя. Я розумію, сьогодні якщо б була нормальна країна, то Генпрокуратура вже б порушила кримінальні справи мінімум по двох статтях 111 і 364 – зрада і зловживання владою і вже проводила б розслідування. І вже напевно були б результати.

Андрій Золотарьов: Это наглядный пример десуверинизации Украины. Это наглядный пример того, насколько в США мощный deepstate, глубинное государство. Байдены как раз и являются одними из представителей этого deepstate. Уже заканчивается президентская каденция Трампа, а клиентела Демократической партии в украинской политике благополучно не дала ходу этому расследованию. Ведь эти факты известны были давно. Вчерашняя информационная бомба сопоставима с пленками Мельниченко вот этим подозрением относительно того, как Байден управлял Украиной, она дала фактаж. Как бы там ни было, голос похож на Порошенко, но все мы прекрасно знаем, что это голос Порошенко.

И действительно воцарилась тишина вчера. Я часами сидел наблюдал. Ну понятно, в Вашингтоне была глубокая ночь, когда проходила пресс-конференция. Но дальше началось собственно отрицание очевидного: этого не может быть, потому что не может быть никогда, и вы все врете. На самом деле я бы сюда еще добавил состав статей 343 – вмешательство в деятельность правоохранительных органов и 344 – вмешательство в деятельность государственного деятеля. Очевидно, к этому моменту все-таки Ирина Венедиктова прекрасно понимает, что если она по этим обнародованным фактам не возбудит уголовное дело, не внесет в Единый реестр досудебных расследований, она совершит должностное преступление. Поэтому, я думаю, с утра в ЕРДР это будет внесено.

Крім пристрастей навколо призначення генпрокурора, який влаштовував би колишнього віце-президента США Джо Байдена, на аудіо записах, які напередодні оприлюднив народний депутат Андрій Деркач, чутно і про український парламент. А саме про фактичний розпад коаліції. На записах голос, схожий на голос Петра Порошенка, просить американських демократів натиснути на фракцію «Самопомічь», аби та підтримала голосування, зокрема, за кадрові призначення в уряді. Обговорювати, які наслідки матиме оприлюднення цих розмов, «Доброго ранку, Країно!» буде з Валентином Наливайченком – народним депутатом, фракція «Батьківщина», та Русланом Бортником – політологом.

Ваша оцінка того, що ми почули на прескоференції?

Валентин Наливайченко: Ми побачили і почули чергові і переконливі докази політичної корупції колишнього президента, його найближчого оточення. Більше того, ця політична корупція втягувала і міжнародних партнерів України в ту саму корупційну карусель. Чому я наполягаю, що це є корупція? Тому що насправді юридичне і правове визначення корупції, а тим більше топ-корупціонерів це і хабарництво, і зловживання службовим становищем або владою. Перебуваючи на посаді президента, зловживаючи владою для того, щоб протягувати потрібні рішення, щоб дурити громадян і залишатися при владі, щоб не виконувати Конституцію, коли справді не було коаліції. І тепер політичні заяви, що те сфабриковано, що нас втягують в якісь інші вибори. Почекайте, це було в нас в країні, це було в українському парламенті попереднього скликання. Конституційний суд України вже ж визнав за нового президента, що не було коаліції. Тобто правове рішення найвищої конституційної інстанції є, що не було коаліції, а що сталося між 2016 і 2019 роками? А сталося збагачення при владі, політична корупція та нехтування Конституцією колишнім президентом і його найближчим оточенням.

Що нам з того, що ми всі це почули? Які будуть наслідки?

Руслан Бортник: Складно говорити про наслідки. Побачимо, як буде йти слідство. А питання верифікації будь-яких аудіозаписів це дуже складне питання. Хотілося б, звичайно, щоб ця ситуація була використана президентом України Зеленським для того, щоб зменшити все ж таки вплив зовнішніх гравців передусім на нашу економіку, на наш уряд, на нашу правоохоронну сферу. В якійсь мірі ситуація дає шанс владі відмовитися чи переглянути ці моделі зовнішнього тиску, зовнішнього впливу, які були відбудовані під час Петра Порошенка. Звичайно, на мою думку, в цій справі є підстави для порушення кримінальних проваджень широкого спектру питань, починаючи від державної зради і закінчуючи незаконним втручанням в діяльність державного чиновника. Але це все скаже слідство. Побачимо, чи воно буде взагалі.

То чи буде слідство?

Валентин Наливайченко: Слідство має бути. Має бути порушено кримінальне провадження. І ви праві в тому, що за декількома статтями КПК України. Я згадував вже про топ-корупцію, тобто зловживання становищем та владою найвищих посадовців, минулого президента і його оточення. Це раз. Друге – вони ж використовували міжнародних партнерів, в тому числі прикривалися МВФ для того, щоб розкрадати наше з вами майно. Красти гроші у наших громадян. Тарифи для громадян України хто підняв? Ці ж плівки раз і назавжди спростували ідею, що нібито постійно в усьому винен МВФ. Та у всьому винна корумпована влада, яка не здатна захищати громадян. Це видно на цих плівках. І в тому числі коли говорить колишній президент Порошенко, що він підняв на 100%, а очікував МВФ на 75% підняття тарифів для громадян України. Тобто громадяни України вже сплатили за політичну корупцію. І це має розслідувати і НАБУ, і Генпрокуратура. Сьогодні, до речі, прес-конференція президента Зеленського – рік його перебування. Я думаю, що на конференції обов’язково буде це питання. Я думаю, що позиція президента Зеленського обов’язково вплине і на генпрокурора, і на керівників інших антикорупційних органів, оскільки вони призначені вже новим президентом. Треба проявити політичну волю. Але це наше внутрішнє питання України, і не треба давати можливості топ-корупціонерам зараз заховатися.