Топ-тема
Володимир Зеленський пообіцяв проконтролювати розподіл масок, респіраторів та інших засобів захисту між лікарнями у регіонах. Відповідну заяву президента поширила його прес-служба. За словами президента, розподіл засобів захисту має відбуватися справедливо.«До нас звертається дуже багато лікарів: пишуть листи, роблять відеозвернення про те, що вони не отримують маски, респіратори, захисні костюми, рукавиці та інші засоби, які ми переправляли з Києва. Розподіл спецзасобів між лікарнями має відбуватися справедливо. Ми перевіримо лікарні щодо того, що вони отримують, щоб переконатися, що наші лікарі та пацієнти дійсно захищені», – зауважив Зеленський. Позицію голови держави для глядачів «Доброго ранку, Країно!» коментує Роман Лозинський – народний депутат, фракція «Голос»:
«У мене перше питання, яке виникає: а до чого тут взагалі президент? Яка роль президента в Конституції, законах розподіляти будь-що для будь-яких потреб? Справді зараз ситуація надзвичайна, але хто має займатися цими проблемами? В першу чергу Міністерство охорони здоров’я, в першу чергу уряд. І у нас взагалі, здається, в країні щось тотально поламалося, коли президент спочатку безпосередньо призначає урядовців, а члени монобільшості, депутати із «Слуги народу» не знають, що це їхнє конституційне право. Потім президент розуміє, що в нього неправильне призначення, втретє міняє міністра охорони здоров’я буквально за місяць, а потім розуміє, що і той ще не може виконувати свої обов’язки і каже: я сам буду контролювати, щоб масок всім було досить. Можливо, президент буде ще в кожен регіон їздити особисто, привозити ті маски? Це абсолютний нонсенс і абсурд. Тому що насправді в нас зробили величезну проблему замість того, щоб її почати вирішувати. Я перепрошую, як би це цинічно не звучало, але Україна мала все-таки три тижні, поки в світі розійшовся коронавірус, ми мали фору, аби підготуватися. Зараз замість того, щоб виробляти маски в Україні, перевести бізнес тут на виробництво всіх найбільш потрібних медичних засобів, ми пробуємо знову це возити з Китаю. Замість того, щоб розподілити зразу правильно всі маски, які прийшли в перший раз з Китаю, пішли до міністра Авакова, а він вже там же на МВС це розподіляв».
На
зв’язку зі студією «Доброго ранку,
Країно!» і Павло Дронь – заступник
голови Монастириської РДА, який
прокоментує ситуацію в своєму регіоні:
«Я
хотів би вам сказати, що сьогодні на цей
час ситуація дещо змінилася в кращу
сторону. За останні чотири дні в нас
значно поповнилися запаси засобів
захисту для лікарів. І ми вже маємо
засоби захисту на наступні 7-8 днів