facebook.com
instagram.com
youtube.com

Топ-тема

21.02.2020 Українці, евакуйовані з Китаю, прилетіли на батьківщину | Події в Нових Санжарах

Прем’єр Олексій Гончарук, очільниця МОЗ Зоряна Скалецька і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запевнили, що ситуація в Нових Санжарах під контролем. Наскільки успішною була спецоперація з евакуації українців з Уханю, та які висновки можна зробити з учорашніх подій, будемо обговорювати з гостями студії «Доброго ранку, Країно!» Віталієм Безгіним – народним депутатом, фракція «Слуга народу», Наталією Піпою – народним депутатом, фракція «Голос», та Марією Іоновою – народним депутатом, фракція «Європейська солідарність».

Що ви вчора побачилив при зустрічі наших громадян?

Віталій Безгін: Вчора емоційно було все, якось боляче, адже вчора була шоста річниця загибелі «Небесної сотні». І коли ми кажемо в цей день про гідність, напевно це був якийсь сюрреалізм протилежності. Можна по-різному дивитися на причину того, що сталося, але загалом це наші громадяни, які повернулися в свою країну, і напевно теза людей, що в Китаї, де вирує епідемія, тим людям було б безпечніше, ніж в себе на батьківщині, це абсолютно неприпустимо. Я вважаю, що зараз всі ми, незалежно від політичних уподобань, в тому числі політики мають заспокоїти мешканців Нових Санжарів, щоб не було провокацій. Українці мають допомагати один одному, а не творити подібні речі.

Чи є у вас відповідь на питання, звідки почалася та істерія?

Наталя Піпа: Це питання, що жертви майдану, які були, насправді були необхідні і що Україна тільки на шляху змін. На жаль, вони довготриваліші. Друге: я хочу привітати українців, які прилетіли в Україну, і кожного українця, їх все-таки було більшість, які все-таки проявили людяність і розуміння.

Що ви скажете тим лікарям, які у вашому окрузі в лікарні співали гімн,коли дізналися, що до них не привезуть евакуйованих?

Наталя Піпа: Перше, що я скажу: давайте зберігати спокій і тримати голову в холоді, а ноги в теплі. Тобто дбати про здоров’я і за ясний розум. І чого бракувало? Якщо би був щогодини брифінг з короткою інформацією, що відбувається. Людей завжди цікавить те, що є таємним. А те, що є зрозумілим, чітким, люди заспокоюються. Мені бракувало, щоб РНБО та МОЗ виходили на дві-три-п’ять хвилин щогодини і пояснювали, що відбувається. Друге: мені бракувало, щоб це не було в річницю Майдану. Це дуже дивний збіг обставин, бо насправді людей з Китаю везли довго і давно. Варто це було б робити все-таки в інший день, коли всі люди були б спокійні. І третє щодо людей – я буду насправді говорити про те, що ми всі люди, ми українці, і ми мали дбати про карантинні заходи, про спокій, а не про те, як зробити ще більший конфлікт і непорозуміння.

Чи знайшли ви відповідь на питання, чому таке відбувається?

Марія Іонова: Насправді впевнена точно, що це не дивний збіг обставин, що це було 20 лютого. І це дуже прикро. Друге це те, що замість того, щоб заспокоїти людей, була створена паніка. Я думаю, що ми, багато хто із моїх колег, будемо змушені робити звернення і запити, щоб дізнатися документально. коли були проінформовані обладміністрації, медичні заклади. Ми знаємо цю проблематику коронавірусу вже більше місяця. Більшість країн евакуювали своїх громадян. Уряд чомусь не спромігся за 20 днів. Вони розробляли 20 днів план евакуації, шукали кошти на літак, а це всього 11 млн. грн. Не були підготовлені обладміністрації. І це незалежно від того, яка це область. Тобто питання комунікації, на жаль, знову виникає. І тут ми всі програємо. Державна інституція програє, тому що насправді це показ провалу державного управління. І особливо в день революції гідності, коли ми з вами пам’ятаємо, як функціонував майдан, як все було налагоджено, медична служба в першу чергу, самооборона майдану, як люди були організовані і як вони вміли захистити свою гідність. Зараз, на жаль, ми змушені говорити дійсно про ту негідну поведінку як чиновників, так і деяких громадян України. Але це є наслідок.

Наслідок чого?

Марія Іонова:Наслідок того, що ця державна політика не була розроблена своєчасно, не була підготовлена, не було проінформовано. Тому така поведінка людей це є наслідок. А про причини треба говорити.