facebook.com
instagram.com
youtube.com

Топ-тема

12.02.2020 Конфлікти в команді президента: хто, з ким та чому?

Володимир Зеленський підписав укази про звільнення Андрія Богдана та призначення на посаду глави Офісу президента Андрія Єрмака. Про конфлікти в команді президента та чим вони пояснюються говоритимемо з гостями студії «Доброго ранку, Країно!». ЦеІрина Верещук – народний депутат, фракція «Слуга народу», Микола Величкович – народний депутат, фракція «Європейська солідарність», та Павло Бакунець – член депутатської групи «Довіра».

Чим пояснюється таке рішення глави державизмінити одного Андрія на іншого?

Ірина Верещук: Я думаю, що трошки більше, ніж якесь одне пояснення. Тому що там і трохи емоцій, і трохи політики, трохи геополітики. Ви знаєте, все в сукупності складає таке враження, що рішення президента було виваженим і вчасним. Бо якщо подивитися трішки ретроспективно на те, що відбувалося попередніми місяцями, а критика в адресу Богдана звучала... Те, що він не влаштовував США або ЄС, це точно. І Руді Джуліані говорив, що наближеність до Коломойського або наближеність до інших, не дуже подобалася. Що казати, Богдан відповідав взаємністю. Він теж демонстрував часто і емоційність зайву, і конфліктність зайву. І в Офісі президента напевно назріла така ситуація, коли заміна стала можливістю.

Тобто виходить, що зовнішній вплив тут зіграв?

Ірина Верещук:Ні, не зовнішній. На мою суб’єктивну думку, переважили все-таки внутрішні історії. Я думаю, що все-таки переважило те, що в Андрія накопичився такий певний негативний потенціал, коли ми говоримо про публічні його прояви, про роботу з журналістами, комунікацію з медіа суспільством і з іншими членами команди президента. Я думаю, це стало для рішення президента визначальним.

Як вам така ротація?

Микола Величкович: Ми поміняли чоловіка, який мав бути люстрований. Ми бачимо, яке критичне ставлення всередині владної команди «Слуги народу» до Богдана. Але ми дивимося, на кого поміняли. Ми дивимося, що людина мала бути люстрована, яка скандальна, яка має негативний імідж в світі. Поміняли на людину, яка має бізнес-зв’язки в Росії. Ми, звичайно, говоримо про ці речі, бо архіви не горять. Ми в даному випадку бачимо роботу журналістів, те, що вони оприлюднюють, бо це їхня робота оприлюднювати скелети в шафах, показувати суспільству, як воно є. І більше того, ми бачимо висловлювання самого Андрія Єрмака, які насторожують. Це його неоднозначна позиція стосовно Росії і виборів в ОРЛДО. Вони неоднозначні, і мала б бути чіткіша позиція його як представника владної команди. Тому «Європейська солідарність» з настороженням очікує призначення Єрмака, і нічого хорошого для української політики ми не очікуємо.

Чого ви чекаєте від такої зміни очільника Офісу президента?

Павло Бакунець: Сьогодні я не представляю команду більшості правлячої, тому важко оцінювати ситуацію наперед. Ми знаємо новопризначеного пана Андрія в України лише з того, що про нього писали, що він брав участь в переговорах щодо звільнення полонених. Ми знаємо, що про нього зараз пишуть, оскільки він став більш публічною персоною і багато негативу щодо якихось зв’язків в інших державах. Саме завдання керівника Офісу президента – організувати роботу Офісу, зробити її відкритою, подавати на підписи як законопроекти, так і закони, проголосовані у Верховній Раді. Ми насамперед очікуємо, що новий керівник Офісу, можливо, буде більш відкритим, адже це має бути дуже публічна персона, і попередній керівник був не такий відкритий для ЗМІ. Сподіваємося, що цей керівник краще пояснюватиме, що відбувається в самому Офісі президента. Але чи так буде, ми не можемо стверджувати однозначно.