facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Віталій Дикий: «Ми будемо відстоювати свої права»

03.07.2020

Чи залишиться програма «Доброго ранку, Країно!» в ефірі «Суспільного»? Тепер вирішення цього питання залежатиме від президента, якщо він втрутиться у ситуацію. До Володимира Зеленського звернеться парламентський комітет з питань свободи слова, який напередодні зібрав на зустріч керівництво НСТУ та «ЕРА-МЕДІА». Гість студії «Доброго ранку, Країно!» Віталій Дикий – генеральний директор ТОВ «Ера-Медіа».

В якому ключі відбувала розмова з представниками НСТУ?

Відверто кажучи, настрій в нас був войовничий, тому що ми хотіли все ж таки запитати, чому саме так, хотіли почути аргументи, хотіли зрозуміти взагалі концептуально, як вони собі там думають. Але, відверто кажучи, цей рух був одностороннім. НСТУ закрилося стіною, Зураб Аласанія взагалі не слухав ніяких аргументів. Навіть ті переконливі докази, які ми подали представникам комітету, які пристали на наш бік, для Аласанії просто не існують. Я не знаю, в якому вимірі він живе, але, чесно кажучи, його аргументація досить дивна. На мої питання і питання представників комітету: мовляв, для чого ви відмовляєтеся від рейтингового продукту? Він говорить про те, що, виявляється, «Суспільне» це не є прибуткова організація, для нього гроші абсолютно не важливі, для них важливі якісь інші чинники. Це виглядає смішно. Тому що бути у третьому списку теоретично і практично рейтингів загальному, а я ще раз наголошую, що «Доброго ранку, Країно!» має одні із найвищих рейтингів на цьому каналі, особливо у ранковому споці, і відмовлятися від цього це безглуздо. Я кажу як людина, яка теж розуміється в процесах медіа.

Я не знаю, які цілі переслідує Аласанія. На наше запитання, а що ж ви пропонуєте, якщо відмовитеся від «Доброго ранку, Країно!», він сказав, що ми будемо показувати мультфільми для дітей. Це викликало посмішку, нерозуміння. В мене взагалі склалося враження, взагалі він на своєму місці чи ні? Ви ж знаєте, скільки він там перебуває, це постійно супроводжується скандалами. На комітеті про це також говорили представники комітету, згадуючи про «Євробачення» та багато інших негативних речей, яке «Суспільне» і провалило. Але ще раз наголошу: «Суспільне» живе своїм життям. До нас він ставиться, як я розумію, абсолютно негативно. На будь-які запитання замість конкретної відповіді вони піднімали договір і говорили: у нас є господарча історія, закінчується договір, і все, і баста. Така одностороння розмова відбулася на комітеті. Тому не дивно, що представники комітету, вони, до речі, досить довго з нами розмовляли, виділили нам час, а потім навіть радилися, вийшли, дали свій вердикт, і вони відверто сказали, що підтримують «Еру-Медіа» і «Доброго ранку, Країно!». Взагалі, чесно кажучи, висловили своє нерозуміння, чому саме так все складається.

Що буде з тим зверненням до глави держави Володимира Зеленського?

По-перше, ми дізнаємося його реакцію. Це важливо. Нас запитували, чому ми звертаємося до президента. Я все-таки вважаю, що він є гарантом наших конституційних прав. А в даному випадку йдеться про порушення Конституції. Бо люди мають за Конституцією право на отримання інформації і в такий спосіб, достатньо дивний, який здійснює ПАТ «НСТУ», зокрема, я думаю, що ми позбавляємо наших телеглядачів можливості отримувати об’єктивну інформацію. Я розумію, що вони можуть зробити свої проекти завдяки своїм друзям з-за кордону, агентам впливу, і, безумовно, формувати той погляд на події в Україні через призму погляду наших так званих партнерів. А я наголошу, що «Суспільне» має велику кількість дріб’язкових, але все ж таки проектів з представниками грантових організацій. До речі, про це ми говорили, і Аласанія від цього не відмовляється. Навіть я нагадаю, що голова комітету Нестор Шуфрич сказав про те, що все настільки складно, що, можливо, треба ініціювати аудит. Але на цьому не сфокусували увагу. Але Аласанія почав говорити про якийсь певний тиск. Хоча відверто, мені здається, якби я міг і мав можливість, все-таки сприяв проведенню аудиту, перевірки, як там використовуються гроші. А гроші – це наші з вами гроші. Нагадаю: якщо у 2015 році, коли вони почали працювати, їм виділяли 735 млн. грн., то зараз практично до 1,5 млрд. грн. І вони все розповідають, що у них немає грошей. От в чому проблема. Далі, що стосується рейтингів, виявляється, вони неприбуткова організація, проте постійно годуються з бюджету українців – з нашої кишені. Гірше того, виявляється, рейтинги їм не потрібні. Вони не заточені на те, щоб власне люди дивилися суспільно-активно телеканал «Ера» і «Доброго ранку, Країно!». Їх переймає інше. Вони хочуть жити в спокої і без відповідальності. В мене склалося таке враження.

Іще хотів би сказати, справа в тому, що ця історія не випадково трапилася і не випадково з’явилася. Я нагадаю, що після проведення певного циклу переговорів з представниками НСТУ практично ми йшли до позитивного результату. Людина, яка з нами контактувала і вела перемовини, це представник керівництва «Суспільного» Ярослав Ладигін. Він, зокрема, відповідає за телевиробництво, і він уповноважений був вести з нами перемовини. Доходячи до фінальної точки, в нас з’явилася інформація про плівки Порошенка–Байдена, я так розумію, що хтось дав вказівку і Аласанія відразу відреагував. Після того, як я сказав на комітеті, а для чого тоді ви з нами проводили перемовини щодо подальшого моменту співпраці? А він сказав: ви знаєте, ця людина, яка з вами контактувала, не має ніякого відношення, не уповноважена, і він сам здивований, що такий процес був. Виявляється, Аласанія не давав йому таких повноважень і взагалі сказав мені: а хто це? Отак. Це вже найгірший варіант, якщо людина навіть некомпетентна, що відбувається в нього в організації і хто цим переймається. Або він свідомо веде певну демагогію чи подає нам відверту брехню. Це було примітивно. Це помітили всі, хто був присутній на комітеті, і, безумовно, реакція була очевидна.

Як будемо рухатись далі і боротися?

Ми будемо відстоювати свої права. І, чесно кажучи, ми продовжуємо боротьбу. Я не знаю, чим вона завершиться, але я дуже дякую представникам комітету, які нас підтримали. Повірте мені, комітет складається з різних представників різних політичних сил, і їхня одностайність в нашій підтримці вселяє мені надію, що все ж таки це питання буде, можливо, вирішено на користь «Доброго ранку, Країно!».