facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Олег Попенко: «У програмі дій уряду дуже багато нововведень, завдяки яким Кабмін хоче обмежити отримувачів субсидій»

18.06.2020

Кабмін планує змінити формат виплати субсидій. Так, наприклад, допомогу від держави можна буде отримати винятково готівкою. Про це йдеться в оновленій програмі діяльності Кабінету міністрів. Про це говоритимемо з гостем студії «Доброго ранку, Країно!» Олегом Попенокм – експертом у сфері житлово-комунальних послуг.

Що нині із субсидіями, і що буде з ними відбуватися?

Головне, що розпочався процес монетизації. Тому що людина отримає готівку на руки або на картку і вона сама буде сплачувати за житлово-комунальні послуги, це буде її відчуття, скільки вона сплачує. Вона буде розуміти, тому що раніше всі пільги та субсидії автоматично нараховувалися постачальнику тих чи інших житлово-комунальних послуг. На сьогодні людина вже отримує їх на руки, і вона вже знає, скільки це коштує, вона вже розуміє вартість послуги. Скільки в неї на місяць, де вона може зекономити, яким шляхом тощо. От важливе питання – це процес монетизації. Щодо взагалі субсидій: субсидії нараховуються двічі, розраховуються, і людина подає інформацію на отримання субсидій двічі на рік. Це після завершення опалювального періоду і перед ним. Чому так? Тому що вартість субсидій досить різна під час опалювального сезону, коли вартість послуг теплопостачання може бути і дві, і три тисячі гривень, і у між опалювальний період. Щодо змін, які пропонує Кабмін, то питання стоїть трошки ширше, тому що дуже багато нововведень, згідно яких, скажімо так, Кабмін хоче обмежити отримувачів субсидій. Там є спірні питання, вони можуть бути кожним українцем сприйняті по-своєму. А обмеження можуть бути різні. Наприклад, якщо в людини є будинок 200 квадратних метрів і вона просить на нього субсидію, ми з вами розуміємо, що такий будинок – досить великий. Це питання адекватне. А в деяких випадках, якщо ми з вами подивимося, то там є питання до Кабінету міністрів. І наскільки те, що прописано в програмі уряду, дійсно дає результат?

А які спірні питання?

Наприклад, людина отримала спадщину, їй відмовлять у субсидії. Тут питання: вартість спадщини, що це буде у спадщину. Може, вона отримає якийсь мотлох у спадщину або якусь розвалену хату в якомусь селі, але це є спадщина. І при цьому вона не отримає субсидію. І чи це взагалі можна вважати прибутком чи доходом? Це ж не значить, що вона весь опалювальний період буде отримувати спадщину кожен місяць. Але при цьому вона вже не буде отримувати субсидію.

Такими новими умовами влад хоче навести лад серед тих людей, які дійсно потребують допомоги, чи просто бажання урізати певні видатки на ці виплати?

Це комплексне питання. Це і урізання всіх статей видатків по субсидіям і по пільгам, і одночасно навести лад. Тому що ми знаємо, і ці приклади є в мережі, коли людина має декілька квартир і при тому вона на одну з них подає на субсидію. Тобто це такі рівноваги. Але головне, щоб під ніж не потрапили ті, хто дійсно потребують допомоги.