facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Василь Воскобойник: «На сьогоднішній день безробіття сягнуло позначки 2,5-2,7 млн. осіб»

15.06.2020

 

Три мільярди гривень виділив уряд на виплати допомоги по безробіттю під час карантину. І цими грошима міністри хочуть компенсувати витрати на заробітну плату, аби роботодавці не звільняли людей під час ізоляції та зберегли робочі місця. Що робити, якщо втратили роботу, зокрема під час карантину, аби отримати виплати по безробіттю? На зв’язку зі студією «Доброго ранку, Країно!» Василь Воскобойник – президент Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування:

«Найшвидший шлях для отримання грошей це зареєструватися в якості безробітного в Державній службі зайнятості України. В нас збільшили загальний розмір по сплаті за безробіття. Якщо раніше людина не мала навіть якогось стажу праці в Україні, або якщо це якийсь студент, який тільки що закінчив вуз і в нього немає роботи, то раніше це було 650 грн., а зараз збільшили до 1000 грн. І нарахування цих грошей йде одразу з того моменту, коли людина встала вже на облік в Державній службі зайнятості. Це перше рішення, яке може людина прийняти одразу. А потім вже буде людина або надалі отримувати допомогу по безробіттю, поки знайде роботу, або обирати ті вакансії, які їй можуть запропонувати в Державній службі зайнятості.

Якщо людина в дійсності знаходиться на офіційній роботі, вона отримує офіційно зарплату, і чим більше рівень відрахувань, тим більше людина отримає допомоги по безробіттю. Вона може сягати 7-8 тис. грн. на місяць. Але потрібно розуміти, що за оцінкою Міжнародної організації праці на кінець 2019 року в України було майже 1,5 млн. безробітних, а за оцінками деяких експертів на сьогоднішній день безробіття сягнуло позначки 2,5-2,7 млн. людей. Бо Державна служба зайнятості реєструє і дає дані тільки по тим, хто звернувся саме до цього державного органу. Але я хочу звернути вашу увагу, що приблизно 40% нашої економіки знаходиться в тіні, і звісно, що ті люди, які втратили свою неофіційну роботу, не завжди хочуть звертатися за цією невеликою допомогою до Державної служби зайнятості і фактично знаходяться зараз у безвиході. І вони шукають будь-яку можливість, аби знайти хоч якусь роботу, щоб якимось чином перечекати, поки в нас закінчиться економічна криза».