facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Тимофій Милованов: «Проводити референдуми дуже дорого»

11.06.2020

Україну готують до референдуму, принаймні законопроект, який дасть можливість проводити загальнонаціональне волевиявлення, поданий на розгляд Верховної Ради президентом, причому як невідкладний. Гість студії «Доброго ранку, Країно!» Тимофій Милованов – міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в 2019-2020 роках коментує законопроект про референдум:

«Це просто частина була передвиборчої програми, і її виконують. Ще 3-4 місяці до виборів є, і подивимося, як проголосують. Я продивився його ключові аспекти. Я думаю, що він нормальний, але, знаєте, дорого референдуми робити. От навіть якщо соціологічні компанії роблять опитування, навіть електронні, навіть якщо через телефон робиться, 10-20 гривень буде на людину. Там не стільки багато коштує сама апа, скільки верифікувати, що це саме та людина, забезпечити безпеку тощо.

Дорого, бо буде перевірка, що це саме та людина. Це одна технічна проблема. Друга – не завжди буде Інтернет. Є села, є міста, де зв’язок не дуже гарний, і там потрібно буде це робити фізично. І це буде коштувати дорожче. Тому проблема. В ідеалі, якщо б можна було, з точки зору абсолютної демократії, всі рішення можна приймати на референдумі, але на практиці це неможливо. Тому тільки окремі найважливіші рішення будуть виноситися на референдум, такі як незалежність України, в 1991-1992 роках ці речі обговорювались. Такі ключові питання будуть виноситись. Але широко я не думаю, що він буде застосовуватися».