facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Роксолана Підласа: «Те, що ми побачили, це не програма уряду, це набір політичних декларацій»

04.06.2020

 

Чи отримає уряд Дениса Шмигаля імунітет на рік, на пленарному тижні має вирішити Верховна Рада. Депутати повернулися із незапланованої корона вірусної відпустки і готуються розглянути начебто вже деталізовану програму діяльності уряду та ще кілька ключових питань. Про пленарний тиждень парламенту говоритимемо з гостями студії «Доброго ранку, Країно!» Кірою Рудик – народним депутатом, фракція «Голос», та Роксоланою Підласою – народним депутатом, фракція «Слуга народу».

Депутати будуть давати добро на роботу Кабінету міністрів, чи дійсно уряд Дениса Шмигаля довго не протримається?

Роксолана Підласа: Тут треба розуміти кілька процедурних моментів. Я є членом комітету економічного розвитку, він є головним комітетом по розгляду програми уряду. І наш комітет рекомендував ВР відправити програму на доопрацювання. Це означає, що вона не буде ухвалена цього тижня. Імовірніше за все, відбудеться голосування, депутати відправлять програму на доопрацювання, і в прем’єра буде 15 днів для того, щоб представити нам нову програму. Або я би сказала краще, взагалі просто взагалі програму, тому що те, що ми побачили, я думаю, що це не є програма уряду, це є якийсь набір політичних декларацій. Відверто кажучи, в нашій передвиборчій програмі все було розписано більш ґрунтовно і фундаментально, ніж у програмі дій уряду. Хоча за логікою уряд це потужний аналітичний центр, який мав би за три місяці, що він працює, вже все і прорахувати, і спрогнозувати, і сказати: буде ось так, ось так і ось так.

То парламент не буде погоджуватися на річний імунітет роботи Кабінету міністрів?

Кіра Рудик: Ви знаєте, я на сьогодні не чула жодної людини або жодного комітету, який би сказав, що це чудова програма і давайте її затвердимо. Коли ви робите вдома ремонт, ви ж не віддасте роботи прорабу, який не має кошторису, який не знає, яким чином буде працювати команда, і який не знає, що він буде робити, і не показує вам план. Але зараз ми намагаємося це зробити з нашою країною, і тому, звичайно, зараз парламент виступить проти.

Виходить, Кабмін призначений голосами депутатів ВР, зокрема «Слуги народу», отже, Кабін начебто свій і свої не дають добро на те, що він робить.

Роксолана Підласа: Проблема в тому, що те, що робить Кабінет міністрів наразі, і я про це говорила відверто пану прем’єр-міністру на засіданні комітету, не співпадає з тим, що задекларовано навіть у їхній дев’ятисторінковій програмі. Наприклад, те, що зараз відбувається на енергетичному ринку, абсолютно не відповідає заявленій меті підтримки української промисловості, тому що відверто Кабмін зараз підігрує виробникам електроенергії, а не виробникам промислових товарів, промисловість відверто страждає. Теплової та вугільної електроенергії в першу чергу. І це створює перекоси в енергетичному балансі. В програмі дій Кабміну нічого про це не написано, що ми будемо наш ВВП, вибачте, витягувати за рахунок електроенергії на ТЕС і ТЕЦ приватних виробників. В програмі дій уряду написано, що ми будемо сприяти розвитку української промисловості.

А чому трапляється так, що є розбіжність між тим, що декларували, і тим, що насправді робить Кабінет міністрів?

Кіри Рудик: Саме тому фракція «Голос» не голосувала за цей Кабмін, тому що обирати людей, які будуть керувати країною, потрібно за тим, наскільки фахові вони є, яка у них програма, перед тим як їх призначати міністрами, і які в них задачі і як вони будуть їх виконувати. Наразі ми не тільки не бачили, коли цей уряд призначався, яка у них буде програма, що вони збираються робити, і не розуміли, що це будуть за люди. Зараз ми просто бачимо результат такої кадрової політики, коли призначаються люди без розуміння, яким чином далі керувати країною. Покажіть мені одного успішного міністра зараз із цього Кабміну, яким би були всі задоволені і який би показував гарні результати. Таких немає.