facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Ігор Грабарук: «В нас є достатньо великі можливості у виготовленні ракетних комплексів»

04.06.2020

 

Нове дихання для української космонавтики: в нашій державі в рамках реформи оборонно-промислового комплексу має з’явитися міністерство розвитку стратегічних технологій та інновацій, яке серед інших завдань буде займатися питаннями розвитку космічної галузі, про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов. Чи зможе Україна стати космічною державою, «Доброго ранку, Країно!» обговорюватиме з Андрієм Філатовим – інженером-метрологом та Ігорем Грабаруком – економістом.

Що ми зараз здатні зробити в космічній галузі?

Андрій Філатов: На данный момент мы участвуем вместе с ЕС в проекте ракетоносителя «Вега». Мы делаем последнюю ступень для этого ракетоносителя. Также в программе доставки для отправки грузов для МКС мы участвуем в создании ракеты «Антарес». Поэтому на данный момент у нас есть участие в двух международных проектах по созданию ракетоносителей. Да, это не полный цикл. Мы строим не полностью ракету, но, тем не менее, принимаем посильное участие.

Для того, чтобы запустить что-то на орбиту, нам нужна ракета. Каждая ракета сей час состоит из нескольких ступеней. И если мы говорим про проект «Вега», то мы собираем верхнюю ступень. Это та ступень, которая включается уже при выходе из атмосферы и выводит груз на нулевую орбиту. То есть мы собираем эту деталь. Первую деталь собирают в ЕС, потом это все привозится на космодром и там собирается вместе в одну ракету, и производится запуск.

Наскільки це економічно вигідно?

Ігор Грабарук: Єдиним недоліком інвестицій в космічну галузь є те, що вони є дуже довгі. Якщо якийсь там проект, який пов’язаний з операційними і ІТ-технологіями, може дати вже відповідний результат через 2-3 роки, то інвестиції в космічну галузь можуть окупатися 15-20 років. Тому справді це достатньо довгі періоди, і інвестори, принаймні у нас в Україні, на це поки що погано йдуть. Хоча знову ж принаймні є приклади, коли наші українські громадяни із Запоріжжя, Дніпра мають свої компанії, які засновані в Україні, працюють США, працюють над космічними технологіями і на сьогоднішній день є абсолютно успішними. Я взагалі вважаю, що те, що сталося із SpaceX, це дійсно прецедент, коли порушена державна монополія, і я вважаю, що так само і в Україні ми маємо все ж таки порушувати цю державну монополію Державного космічного агентства, в якому порядку двох десятків підприємств, і все ж таки запускати в цю галузь більше національних інвесторів і українських бізнес-компаній. Тому що ми розуміємо, що вони більш оперативні, вони більш швидкі, вони швидше використовують новітні технології. Ми ж розуміємо, що є «Південмаш» той самий, виробництво повного циклу.

Фактично в нас є достатньо великі можливості у виготовленні ракетних комплексів. І знову ж таки я все-таки вважаю, що найбільший ефект може на сьогоднішній день принести напрямок, коли ми будемо використовувати космічні дані для нагляду за Україною, за її ландшафтом, використовувати ці дані в нашій економіці, наприклад, в аграрній сфері. І безумовно, військова ситуація теж вимагає від нас певних нових рішень по нагляду за тими районами, які є потенційно небезпечними.