facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Сергій Дубров: «Розроблений на хмельницькому «Новаторі» пристрій важко назвати апаратом ШВЛ»

19.05.2020

Українські лікарі-анестезіологи розкритикували єдиний вітчизняний апарат штучної вентиляції легень, який нещодавно почали випускати на хмельницькому заводі «Новатор». Кажуть, такі пристрої можуть не те що не допомогти, а й навіть нашкодити хворому на вірусну пневмонію. Про такі пристрої говоритимемо з Сергієм Дубровим – президентом громадської організації «Асоціація анестезіологів України», який є на відеозв’язку зі студією «Доброго ранку, Країно!».

В чому основний недолік пристрою, який розробив хмельницький «Новатор»? Чи дійсно це не можна вважати апаратом штучної вентиляції легень?

Мені важко сказати, що це називається апарат штучної вентиляції легень. Це дійсно пристрій. Пристрій, який створений навколо мішка Амбу. Мішок Амбу дійсно призначений, щоб проводити дихання пацієнту під час серцево-легеневої реанімації. І, в принципі, все. Будь-який апарат ШВЛ повинен відчувати пацієнта, мати різні режими налаштувань та регульовані параметри об’єму дихання, концентрації кисню у дихальній суміші. Цього в апараті немає. Ні тригерів, ні тривог. Ми не знаємо, який рівень ми вдихаємо в дихальні шляхи хворого. Ми не знаємо, яку кількість кисню під час вдиху отримує пацієнт, і що є досить небезпечно. Немає жодних сигналів тривог, коли відсутнє дихання або є витоки з дихального контуру.

Тобто якби людину підєднували до подібного пристрою, то було б більше шкоди, аніж допомоги?

Залежить від стану хворого і від ступеню його свідомості. Якщо пацієнт без свідомості і не має абсолютно самостійних дихальних рухів, це безпечніше. Якщо пацієнт має якесь самостійне дихання, то ніхто не знає, як нашарується вдих пацієнта на вдих цього мішка. Бо не буде ніякої синхронізації дихання з пацієнтом. Навіть якщо проводить дихання вручну медичний фельдшер або лікар, то ти відчуваєш зниження тиску в мішку і можна підлаштовуватися під вдих пацієнта. Таким апаратом підлаштуватися під вдих просто неможливо.