facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Ярослав Железняк: «Вчорашня доповідь прем’єра була підготовлена, мабуть, не дуже гарними спічрайтерами»

15.05.2020

Вперше під час карантину уряд прозвітував перед народними депутатами в парламенті. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, коли закінчиться карантин, чи довго ще чекати на транш МВФ та чи будуть зростати тарифи на електроенергію. Про вчорашнє засідання та про виступ головного урядовця говоритимемо з гостем студії «Доброго ранку, Країно!» Ярославом Железняком – народним депутатом, фракція «Голос», та Галиною Янченко – народним депутатом, фракція «Слуга народу».

Коли журналісти зможуть працювати в кулуарах парламенту?

Галина Янченко: Я думаю, що із 18 або 19 травня це стане можливим – журналістів допустять до кулуарів ВР. Єдине, що обмеження у ВР робилися в інтересах і для депутатів, і журналістів, враховуючи, що якраз серед депутатів і депутатів були люди, які інфіковані на коронавірус. І прийняли такі обмеження. Хочу сказати, що не лише журналісти мали обмеження, в їм був виділений цілий поверх для роботи. І так само не пускали безпосередньо під купол помічників. Це теж робиться в інтересах і помічників, і народних депутатів для того, щоб обмежити контакт потенційних носіїв цієї інфекції. Але за моєю інформацією вже вчора перерозглядалося це питання на комітеті з питань свободи слова, і з 19 числа може відновитися умовно така робота, яка мала місце до карантину.

Що ви можете сказати про вчорашній звіт та годину запитань до уряду?

Ярослав Железняк: Вчорашній звіт і година запитань до уряду, за моєю думкою і думкою більшості парламенту, була ніяка. Питання, які задавалися дуже чіткі і на які мав прем’єр-міністр дати конкретні відповіді, починаючи з того, коли ми нарешті почнемо виконувати закон,який був прийнятий завдяки фракції «Голос», про масове тестування, куди поділися захисні костюми для лікарів, що буде далі з економікою, ми відповіді на ці питання не почули. Це була така загальна доповідь, підготовлена, мабуть, не дуже гарними спічрайтерами. Тому, на жаль, я, як ви, не почув багато відповідей на запитання, в тому числі як воно буде далі рухатись щодо карантину, що буде, якщо в нас буде другий етап поширення коронавірусу, що теж передбачають більшість країн. Тому відповіді я б вважав незадовільними, і дивлячись на те, що під кінець доповіді прем’єра в залі залишалась не більше, ніж половина парламенту, то мені здається, що більшість депутатів на це так реагували.

Оцініть обраний формат, особливо коли прем’єр відповідав на запитання, не знаходячи на деякі відповіді.

Галина Янченко:Давайте будемо чесними, коронавірус – це новий тип виклику. Не лише для України, а й для всього світу. Тому очевидно, що у представників влади більшості країн світу немає відповідей на всі питання. Більше того, ми бачимо, що представники деяких країн допустили фатальні помилки. І в цьому плані мені здається, що якраз уряд України був дуже своєчасний і дуже професійний.

Є питання, які не мають відношення до медицини, наприклад, стосовно закупівлі захисних костюмів на 60% дорожче, але на які мав би відповісти прем’єр-міністр, йдучи до народних обранців.

Галина Янченко:Насправді вчора був досить великий обсяг інформації, яким прем’єр поділився. Треба сказати, що якоїсь супернової інформації великого обсягу не було, тому що уряд намагається комунікувати, по мірі змін якихось умов вони видають цю інформацію, в тому числі у вигляді інфографіки. Щоб це було легко, доступно і наочно для людей розуміти, що буде відбуватися з карантинними обмеженнями. В принципі, ми вчора великою мірою почули те, що вже чули на брифінгах чи інтерв’ю від того самого Шмигаля, Спетано, Ляшка тощо. Але це також було правильно задати ці запитання уряду. Я також задавала питання Шмигалю, наприклад, по громадському транспорту. Тому що я вважаю, якщо відкриваються виробництва. Якщо, принаймні частково, відкриваються заклади, які надають певні послуги, то у людей має бути можливість туди доїхати. Причому як у працівників, так і в тих, хто ці послуги повинен споживати. Відповідь, на мою точку зору, була не дуже задовільна, тобто жодної конкретної дати я не почула на своє питання, коли відбудеться послаблення по громадському транспорту, я почула, що з третього етапу. І тут також треба сказати, що фактично уряд не може прогнозувати, яким чином може розвиватися епідемія. Уряд може робити все, що від нього залежить, для того щоб епідемія не розвивалася стрімко або щоб вона йшла на спад.

Ярослав Железняк:Я впевнений, що уряд і пан прем’єр-міністр гарно може лити воду, в тому числі виступаючи з трибуни Ради. Але правильно задати запитання, куди поділися 70 тисяч костюмів, які були закуплені вдвічі дорожче, куди поділися тести, або чому, наприклад, Іспанія, Австрія говорять конкретні дати, знайшли механізми, як, умовно, простому підприємцю сказати: слухай, ти через два тижні виходиш на роботу, тобі потрібно сповістити свій персонал, потрібно закупити необхідне для бізнесу тощо. В нас чомусь це другий, третій етап, незрозуміло коли, кожен раз змінюється. Відверто, я впевнений, що в цій країні, в тому числі прем’єр-міністр не знає, що буде завтра і які обмеження будуть зніматися.