facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Ярослав Ємельяненко: «Переживати стосовно того, що загориться ЧАЕС, насправді не варто»

14.04.2020

Вже більше десяти днів горять чорнобильські ліси. Горить ліс у зоні відчуження, причому спалахів декілька, і вони мають між собою величезні відстані. Як йде боротьба зі стихією, і наскільки під загрозою життя українців, говоритимемо Ярославом Ємельяненком – гідом по Чорнобилю, членом громадської ради Держагентства України з управління зоною відчуження, який перебуває на зв’язку зі студією «Доброго ранку, Країно!».

Що ж дійсно відбувається в зоні відчуження?

Дивіться, одинадцятий день боротьби з вогнем. В Чорнобилі насправді декілька підпалів в різних частинах. Всі кажуть, що контрольоване загоряння, все нормально. Але ви розумієте, як воно відбувається? Куди вітер віє, там за вітром йдуть і пожежні рятувальні команди. Тобто вони намагаються обкопувати, робити траншеї, пожежні рви, зараз вже робити, коли все горить, на жаль. Але, як показує практика і просто чисто статистично, якщо пожежа не була ліквідована в перші дні, то явно щось негаразд. Підключилися декілька днів тому ми, ще коли зрозуміли, що вже горить і центр Чорнобильської зони також. Відбулися підпали в селі Чистогайлівка. Спостерігаємо, як можемо допомагаємо. Як можемо піднімаємо інформаційну хвилю, тому що в Кабміні дуже довго дивилися на ці звіти ДСНС, де казали, що горить квадрат такий чи квадрат інший, все нормально.

Наскільки ми можемо сьогодні бути наближені до катастрофи?

Насправді вогонь вчора підійшов і до міста Прип’ять безпосередньо. Вже перекинувся з рудого лісу, який вигорів. Щоб люди розуміли, рудий ліс був частково викорчуваний, щоб не опромінювати тих робітників, що їдуть на ЧАЕС. Інша частина його продовжила рости. Це насправді найрадиактивніший ліс. І навіть там, де він був викорчуваний, вже з’явилися нові кущі, трава, нові дерева. І по всьому цьому вчора пройшовся вогонь. І він перекинувся через дорогу в черговий раз, тому що був сильний вітер, близько 60 км на годину. Тобто він розносив тріски, вогонь тощо. І вогонь насправді підійшов впритул до об’єктів Чорнобильської станції, до її паркану, до адміністративних будівель і пішов трошки в бік радіоактивних могильників. Але щоб ви розуміли, Чорнобильська атомна станція – це бетонний об’єкт, який має дуже багато шарів захисту, і тому переживати стосовно того, що загориться сама ЧАЕС чи вийдуть ті радіонукліди, що є всередині, насправді не варто. Стосовно тих радіоактивних могильників, що розташовані на території Чорнобильської атомної електростанції, я гадаю, що там ситуація насправді така ж. Тому що, наскільки я розумію конструкції могильників, там все закопується чи складується на бетонних майданчиках. Найбільша небезпека чорнобильських пожеж полягає не в тому, що можуть згоріти якісь об’єкти інфраструктури. По-перше, це горить природа, радіоекологічний біосферний заповідник, де є повне різноманіття видів тварин – навіть там є ведмеді, рисі, лосі.

А наскільки може бути небезпечно, що горить най радіоактивніша частина лісу?

Ви знаєте, коли я ходжу з дозиметром безпосередньо на місці пожежі, я реєструю насправді збільшення рівнів радіації фонових, але навіть у центрі пожежі вони не критичні. Тобто, звісно, коли горить радіоактивна трава чи щось інше радіоактивне, воно піднімається у таку хмарку, і куди ця хмарка полетить, туди ця підвищена радіація і йде. Але я хочу трошки заспокоїти. Вона підвищена справді, але це більш юридично підвищено, ніж практично. Тобто вдихання цього диму не завдасть більшої шкоди, ніж завдає дим від звичайної пожежі. Там буде трошки радіонуклідів, але, скажімо так, не відбудеться чогось такого страшного в організмі, як могло відбутися тоді, коли була аварія на ЧАЕС.