facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Олена Міщенко: «150 тисяч українців повернулися з Польщі тільки за останні кілька тижнів»

10.04.2020

Із Польщі в Україну за час карантину виїхало майже 150 тис. українців, проте польські експерти певні: це лише десята частина з тих, хто там працював. Інші вирішили перечекати пандемію там. Польща не проти, і навіть в рамках антикризових програм вирішила допомогти українським заробітчанам. Про українців в Польщі під час епідемії коронавірусу говоритимемо з Оленою Міщенко – українкою, яка працює в Польщі на українському радіо:

«Багато українців залишилося і багато поїхало. Бо до початку епідемії в Польщі за різними оцінками було близько мільйона українців. Тобто осіб з українським громадянством, які були задіяні на польському ринку праці. Варто зазначити, що серед цього майже мільйону осіб тільки п’ята частина це особи, які мають різного типу дозволи на постійне проживання або на тимчасове проживання. І це значить, що чотири п’ятих з цих осіб це були так звані маятникові або короткострокові мігранти. Це люди, які приїздять до Польщі на 3-6 місяців впродовж року. І в принципі, це люди, які не потребують легалізувати своє перебування в Польщі. Вони в основному приїздять на підставі безвізового руху. І в основному серед цих людей є ті, хто і поїхав під час початку епідемії в Польщі і повернувся до України. За різними оцінками близько 150 тисяч українців повернулися з Польщі тільки за останні кілька тижнів. При цьому варто сказати, що ринок праці трохи змінився в період карантину. І якщо менше людей стало задіяно в гастрономії, наприклад, то збільшилася кількість людей, які потрібні в сфері обслуговування, в сфері продажу, на будівництві, аграрний сектор працює.

В Сеймі в першому читанні вже був ухвалений антикризовий пакет, а в ньому є досить цікавий пункт, який стосується якраз трудових мігрантів у Польщі, зокрема українців. Це те, що всі дозволи, які легалізують перебування у Польщі для іноземців, будуть автоматично подовжені, навіть якщо закінчуються терміни, і на період карантину і ще плюс 30 днів після закінчення карантину. Значить, якщо в людини зараз закінчуються якісь документи, не треба панікувати, можна нікуди не виїжджати, якщо людина хоче залишитися в Польщі, а таких людей теж є багато. Через дві причини. Я говорила з людьми, і вони говорили по те, що вони не хочуть потрапити в натовпи на польсько-українському кордоні, а друге – вони не хочуть потрапити на обов’язкову обсервацію на два тижні на території України. І тому люди намагаються залишитися. Ті, в кого закінчуються терміни перебування в Польщі, можуть кореспондеційно подати свої документи до різних установ і легалізувати своє перебування в такий спосіб. Тобто варіантів є багато, і люди намагаються їх використовувати».