facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Тимофій Милованов: «Є виклик збалансувати економічну і медичну безпеку»

07.04.2020

Підприємець з Одещини позивається до Кабміну і просить суд визнати протиправним рішення уряду про закриття закладів харчування на час карантину. Про це йдеться на сайті окружного адміністративного суду столиці. Ще один позов до Окружного адмінсуду також з вимогою скасувати карантинні обмеження для бізнесу подав 6 квітня народний депутат Олексій Гончаренко. Він вважає, що постанова уряду суперечить Конституції. Власне, чого чекати громадянам, що буде з українською економікою, з підприємцями з огляду на поширення коронавірусу? Про це говоримо з гостем студії «Доброго ранку, Країно!» Тимофієм Миловановим – міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 2019-2020 роках.

Як ви гадаєте, є перспективи у таких позовах?

Думаю, ні. Тому що зрозуміло, що по суті обмеження зараз потрібні. Так робить весь світ, так робимо ми. Це сповільнює розвиток заражень, і це рятує життя.

Але пан Гончаренко вказує на норму Конституції.

По-перше, пан Гончаренко – політик. І він правильно робить. Він знаходиться в іншій політичній партії. І тому це, звичайно, чисто політична позиція. Але з точки зору обмежень на бізнес, таких обмежень багато, і закон дозволяє обмежувати такі речі. І ліцензування. Почнемо з дуже простої речі. Наприклад, закон дозволяє певні діяльності і певні професії ліцензувати. Це ніяк не обмежує права, надані нам Конституцією. Тобто може бути питання по формі, чи правильно виписана сама постанова. Чи правильно виписані законопроекти, які були прийняті для того, щоб реагувати на виклики під час цієї кризи, але це вже питання по формі. А по суті Кабмін правильно робить і рятує життя зараз. Можна говорити про те, чи вони занадто десь жорстко, чи цей карантин має бути таргетований. В певних містах він може бути жорсткішим, в певних містах слабкішим. Може, десь перетиснули. Наприклад, про парки тощо.

А в нас тут підхід виважений?

Правильніше було б тестувати багато людей, знати, де є більша захворюваність, і там вводити більш жорсткі заходи карантину. А там, де немає заражень, там бути м’якше. Це складно. Тому що для цього потрібна систему тестування мати на рівні всієї країни. Певні країни роблять більше тестувань, певні менше. Ми бачимо це навіть в міжнародних новинах. Південна Корея дуже багато тестувала, і тоді вони можуть обмежені ресурси спрямовувати на те, щоб лікувати і не дозволяти розповсюджуватися захворюванню саме в тих місцях, де воно зараз є, а не просто на всю країну накладати обмеження.

З огляду на карантинні заходи, які бізнеси ризикують найбільше?

Є виклик збалансувати економічну безпеку і медичну безпеку. Медична безпека вимагає, по суті, щоб ми з вами сиділи вдома і ні з ким не спілкувалися. Це зменшить ризик захворювань. Але економічна безпека вимагає навпаки повністю протилежних дій – щоб була максимальна економічна активність. Тому коли ми закриваємо підприємства у сфері послуг, то ми, з одного боку, підвищуємо медичну безпеку, зменшуємо ризик захворювань, з іншого боку – ми руйнуємо бізнес. Можливо, тимчасово, але забираємо в людей гроші, і декому не буде за що годувати родини. І тоді ще питання, які наслідки від того будуть. Тому цей баланс дуже складно знайти. І тут потрібно підходити обережніше, збалансовано до карантину, тестувати багато людей, тестувати в багатьох місцях і накладати жорсткіший карантин саме там, де захворювань більше, а з іншого боку – давати пряму фінансову підтримку тим людям, які втратили, може, тимчасово, роботу. Тому що найбільше проблем завдається людям, які зараз не будуть отримувати зарплати, і тим маленьким бізнесом – самозайнятим, ФОПам, які втрачають дохід. От їх потрібно підтримати. Багато країн справляються з цим, багато не справляються.