facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Ірина Микичак: «Надзвичайно важливо купити час в епідемії, щоб система була спроможна надати допомогу кожному, хто її потребує»

06.04.2020

Пік захворюваності в Україні може припасти на середину квітня, про це заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко і закликав усіх дотримуватися карантинних заходів, аби залишатися здоровими. На зв’язку зі студією «Доброго ранку, Країно!» Ірина Микичак – перша заступниця міністра охорони здоров’я України розповість про прогнози захворюваності по країні і про те, які очікування у МОЗу щодо цифр:

«Ми співпрацюємо з міжнародними організаціями, з економістами, які також прогнозують економічними, математичними способами. І власне, за динамікою зростання захворюваності виглядає, що пік захворюваності припадає на той період часу. Тому тут, по великому рахунку, не так важливо, в який день буде пік. І я абсолютно солідарна з Віктором Ляшком, це команда МОЗ, що нам надзвичайно важливо купити час в епідемії для того, щоб система втрималася, щоб система була спроможна надати допомогу кожному, хто її потребує. І тим, хто поступить з діагнозом коронавірусної інфекції, і тим, хто має інші захворювання. Адже епідемія триває, і життя триває, і є інфаркти, діабети, інфекційні та інші захворювання. Тому наша система не є така потужна, як, до прикладу США, і нам особливо важливо пролонгувати темпи зростання захворюваності і їхній приріст.

Тести в нас отримуються Центром громадського здоров’я і про достовірну статистику варто до них звернутися. Станом на сьогоднішній день в Україні розгорнута мережа лабораторій, які здійснюють це тестування. У кожній області вже розпочали працювати і свої власні аналізатори, окрім центральної лабораторії. Долучилися також і медичні університети, і наші комунальні заклади охорони здоров’я, тому з кожним днем обсяги тестування зростають. Вся система працює і над діагностикою, і над подальшим вже лікуванням».