facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Костянтин Надутий: «Коли я чую, що держава ставиться до нас милостиво, мені хочеться запропонувати губозакаточну машинку»

03.04.2020

Українським медикам, які лікують хворих на коронавірус, доплатять до трьохсот відсотків зарплати. Премії отримають і соцпрацівники, які допомагають людям, що перебувають на карантині. Президент Володимир Зеленський підписав закон про додаткові соціальні гарантії у зв’язку із поширеннямCOVID-19. Своєю думкою з цього приводу з глядачами програми «Доброго ранку, Країно!» поділиться Костянтин Надутий – заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства.

Кого саме стосуватимуться надбавки, і яким чином ці заяви про доплати будуть реалізуватися на практиці?

Завжди, коли я чую, що держава ставиться до нас милостиво, то мені хочеться запропонувати разом з цими документами подавати всім губозакаточну машинку. Наприклад, показання до госпіталізації – це пацієнти із встановленим діагнозом коронавірус, з пневмонією і сатурацією менше 90%. Отже швидка допомога, яка буде транспортувати такого пацієнта, це теж бригада, яка надає допомогу пацієнту з коронавірусом. Ці категорії не включені. Сімейний лікар, який теж може і повинен контактувати з такими пацієнтами, не включений. Отже тільки працівники інфекційного стаціонару. Питання: а якщо інфекційні стаціонари будуть переповнені? А це точно буде. Тому що в Ухані були збудовані спеціальні госпіталі надзвичайної потужності, а в Іспанії і в Італії навіть спортивні зали були використані, щоб було достатньо ліжок для пацієнтів. Отже за межі цих категорій, яким сьогодні вже начебто передбачено підвищення їхнього фінансування, вийде дуже велика кількість медичних працівників. І що буде тоді? Питання.

Але було пояснення МОЗу, що і на медиків швидкої допомоги, хоча їх немає у переліку, але це також поширюється.

Бюджетні гроші – це така штука, яку не можна використовувати жодним чином після того, якщо хтось щось сказав або переконано розповів. Це можна використовувати тільки на підставі документів. От як в документі написано, так вони і будуть використовуватись. Якщо там не записано, що це працівники швидкої допомоги, ніхто нічого не отримає. Не треба вірити цьому. Але я маю зауважити ще іншу річ. Ми маємо відомості про те, що достатньо велика кількість лікарів і медсестер, які були долучені до ліквідації епідемії в Китаї, в Іспанії, Італії, були інфіковані, і деякі з них навіть померли. У нас на сьогодні інфікування коронавірусом не буде віднесено до категорії професійних захворювань. Якщо цим захворіє, наприклад, той же працівник швидкої допомоги або лікар первинної ланки, який стикнеться з цією проблемою. Тому це підвищення зарплати, погодьтеся, 200 доларів зверху людині, яка ризикує життям, це дуже скромно і дуже приблизно відповідає тому рівню ризику, з яким стикається медичний працівник. Я не думаю, що за 200 доларів будь-хто з народних депутатів, працівників Кабміну чи Мінфіну пішов би у вогнище інфекції і надавав допомогу навіть при наявності повного захисту. А в нас повного захисту навіть немає. Я питав Віктора Ляшка, керівника штабу протидії коронавірусу, чи буде передбачено негайне внесення ситуації по коронавірусу до розряду професійних ризиків і захворювання на коронавірус до професійних захворювань, що несе за собою одразу відповідальність керівника за забезпечення захисту повного. Тоді костюми з’явилися б моментально. Бо якщо стається професійне захворювання, то здійснюється розслідування, і якщо з’ясується, що працівник не був захищений і роботодавець цього не забезпечив, то винний роботодавець.

І що пан Ляшко вам відповів?

Сказав, що буде зроблено. Але вже два тижні з того часу минуло, і ще нічого досі я не чув.