facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

В’ячеслав Коломійчук: «Довіряйте лише офіційним джерелам інформації»

02.04.2020

Під час карантину в Україні активізувалися шахраї, які намагаються обдурити, зокрема, пенсіонерів. Як не потрапити в тенета шахраїв? На скайп-зв’язку зі студією «Доброго ранку, Країно!» В’ячеслав Коломійчук – юрист:

«В першу чергу порада буде дуже проста: довіряти лише офіційним джерелам інформації. Що стосується карантину – це сайт МОЗ, також створений спеціальний сайт, присвячений розповсюдженню вірусу COVID-19, а також це випуски новин на офіційних телеканалах. Будь-яка інформація, яка ретранслюється в Інтернеті, повинна перевірятися неодноразово. Також інформація, яка надходить у вигляді СМС на мобільні телефони, жодним чином не є офіційною, тому також має перевірятися. Тому основна порада: перевіряти інформацію, якій ви плануєте довіряти.

Якщо людину ошукали за допомогою СМС, такі дії зловмисників можна кваліфікувати за статтею 190 Кримінального кодексу – шахрайство. А саме його особливий вид – фішинг. Варто також звернути увагу, що для того, щоб кваліфікувати такі дії як шахрайство, сума, на яку потерпіла особа зазнала збитків, має бути більше 210 гривень. Якщо сума буде меншою, тоді склад злочину відсутній у зв’язку з його малозначимістю. Але навіть якщо особа зазнала збитків на суму меншу 210 грн., вона все одна повинна звернутися до Національної поліції за місцем своєї реєстрації та повідомити про те, що стала жертвою шахрайства. Слідчий буде опрацьовувати цю інформацію, він зобов’язаний відкрити кримінальне провадження. А далі, якщо більше випадків йому не відомо про вчинення такого самого шахрайства, в подальшому кримінальне провадження буде закрито, але якщо йому відомо про випадки такого самого шахрайства, він ці кримінальні провадження між собою об’єднає, і тоді вже сума злочину перевищуватиме і буде давати йому змогу провадити слідчі дії.

Що стосується покупки антисептиків та лікарських засобів, то її треба здійснювати виключно в аптеках. З рук торгівля не допускається. Продаж з рук це адміністративне правопорушення. Наш президент в своїй черговій промові заявив, що він особисто контролюватиме, щоб ніяка особа не наживалась на такій біді, в яку потрапила наша країна. Тому правоохоронні органи дійсно зараз активно працюють у протидії злочинів та адміністративних правопорушень. Купуючи маску чи будь-який препарат в несанкціонованому місці в місті, в якому потенційно відсутні дозвіл чи ліцензія на здійснення такої господарської діяльності, ви наражаєте в першу чергу на ризик себе та осіб, які разом з вами будуть користуватися цими засобами. А з боку органів поліції, органів Держпродспоживслужби повинен йти належний контроль, щоб ці суб’єкти господарювання, які можуть здійснювати таку діяльність, здійснювали її легально. І при цьому МОЗ і Кабмін повинні стежити та контролювати, що такі суб’єкти господарювання повинні бути в повній мірі забезпечені засобами, які наразі потрібні в першу чергу нашим громадянам».