facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Вадим Івченко: «Важливо зрозуміти, що сьогодні не потрібно вносити закони, які можуть розколоти українське суспільство»

30.03.2020

Антикоронавірусний бюджет – уряд вже тиждень шукає гроші на антикризові заходи, а ще пропонує створити стабілізаційний фонд для подолання наслідків пандемії з капіталом у 124 млрд. Звісно, все це планується узгодити з парламентом. Про плани Верховної Ради, про те, чи справиться вона, та де брати гроші – на такі питання шукатимемо відповіді разом із гостем студії «Доброго ранку, Країно!» Вадимом Івченком – народним депутатом, фракція «Батьківщина», та Юрієм Камельчуком – народним депутатом, фракція «Слуга народу», який долучається до розмови скайпом.

Які конкретні плани на сьогодні, та чи вдасться їх реалізувати?

Юрій Камельчук: Плани на сьогодні дуже прості. О 14-й годині зібратися на сесію і проголосувати важливі закони. Серед них також може бути закон про дистанційну роботу, якщо нічого не зміниться. Але найважливіше – це речі, які впливають на питання життя всіх громадян України. Там йде мова про те, що буде спеціальний закон про «Укрпошту», щоб доставляла гроші пенсіонерам. Про те, що не буде якоїсь надмірної відповідальності лікарів, якщо вони будуть застосовувати експериментальне лікування до тих, хто захворів на коронавірус. Зараз завершилося обговорення всіх нюансів. Та інші законопроекти, які пов’язані з економічною частиною. Ми також розглядатимемо варіант законопроекту, який буде криміналізувати можливості вивезення протиінфекційних засобів, медичних засобів насамперед. І так само будемо розглядати сьогодні трьох кандидатів на міністрів. Це крім основних речей, я маю на увазі зміни до бюджету. Приблизно такий на сьогодні план. Є, звичайно, плани й інші, але ось ці насамперед найпріоритетніші. Ми побачимо просто, як ми будемо встигати.

Що ви скажете про пріоритетність?

Вадим Івченко: Досить важливо зрозуміти, що під час пандемії, під час таких подій, які сьогодні відбуваються в світі, не потрібно вносити закони, які можуть розколоти українське суспільство. Тобто, з однієї сторони, комплекс заходів для боротьби з пандемією це нормально. Це спільні законопроекти, які напрацьовували депутати різних фракцій. Там і мій особистий підпис. Тобто ми підписали. Але з іншої сторони, починаються торги за кадри. Починаються торги за землю. Починаються торги за закон щодо денаціоналізації «Приватбанку». Там питання стоїть навіть не в «Приватбанку», а питання стоїть в тому, що виводять Національний банк від сфери впливу судових органів України. Тобто будь-які рішення Національного банку стосовно чи банку «Приват», чи іншого банку не підпадають під судову систему України. Це фактично що означає? Що зовнішнє управління повністю бере під контроль Національний банк. В тому числі і закон про ринок землі. Якщо він сьогодні розколює суспільство. Так, деякі позиції враховані, і про це говорять аграрії, але в більшості модель не відпрацьована. Люди мають страхи. Вони не розуміють, яким чином буде відбуватися кредитування, яким чином буде працювати фонд. Навіщо виносити закони, які розколюють українське суспільство? Давайте збиратися задля того, щоб приймати швидкі кроки щодо боротьби з пандемією і не виносити ті закони, які потребують дискусії і з аграріями, власниками земельних паїв і в тому числі з політичними партіями і з політичними лідерами.