facebook.com
instagram.com
youtube.com

Новини

Володимир Труш: «Станом на ранок у Тернопільській області зареєстровано 15 випадків зараження COVID-19»

26.03.2020

«Доброго ранку, Країно!» стежить за тим, як розвивається ситуація із COVID-19 у нашій країні. Зараз на часі дізнатися інформацію з Тернопільської області. На зв’язку зі студією Володимир Труш – очільник Тернопільської облдержадміністрації.

Яка ситуація на сьогодні із зараженням на коронавірус?

Станом на ранок в нас зареєстровано 15 випадків зараження COVID-19, один з них летальний. Лабораторні центри працювали всю ніч. Станом на 8-му вечора було зареєстровано 8 випадків, зараз маємо 15.

З’явилася інформація, що серед заражених четверо лікарі. Виникає запитання щодо забезпечення медиків препаратами та захистом, адже ці люди беруть на себе удар першими.

Лікарі по регіону забезпечені засобами індивідуального захисту, а також масками в тій мірі, яка є достатньою для їхньої роботи. Ми розуміємо, що спалах цієї хвороби проходить зараз у гіперболічній залежності, і лікарі, які стоять на першій хвилі, в першій черзі оборони, повинні захищатися. Так, є дійсно на сьогодні недостатність у апаратах ШВЛ, але вона вирішується. Держава надала достатню кількість масок, волонтери долучилися до закупівлі масок, апаратів ШВЛ, антисептиків. 26 березня прилітає борт з Китаю, який теж буде заповнений і масками, і засобами індивідуального захисту, апаратами ШВЛ, а також всім необхідним.

Нещодавно помер чоловік, який займався самолікуванням. Яка основна помилка людей, які згодом виявляються зараженими на коронавірус?

В першу чергу треба швидко і негайно звертатися до лікаря при виявленні перших симптомів. Для цього потрібно зателефонувати на гарячу лінію МОЗу або лікарні або викликати до себе сімейного лікаря або швидку. Ні в якому разі не займатися самолікуванням. Час це наше життя.

На Тернопільщині правоохоронці заблокували шість населених пунктів. З чим це пов’язано і який режим створено для людей в цих населених пунктах?

На даний час ці населені пункти не заблоковані, виставлені контрольно-пропускні пункти згідно розпорядження очільника Нацполіції області. Також виставлені зони поліцейського контролю. Що це дає? Це дає можливість проводити скринінг, проводити опитування громадян, з якою метою заїжджають на територію та виїжджають. А також ми маємо розроблені превентивні роз’яснювальні методи для людей, щоб вони залишалися більше вдома, і швидшого виявлення інфікованих. Пересування по території області товарів, транзиту проходить без проблем, райони не є настільки заблокованими, як розказують.